Základní škola Luštěnice

Základní škola Luštěnice je úplná škola s devíti postupnými ročníky. Kapacita školy umožňuje vzdělávat 300 žáků.

Plánované akce

Další plánované akce

Jídelní lístek

22 .05. 2024 C Polévka Kulajda C Oběd 1 Rizoto zeleninové, strouhaný sýr, červená řepa C Oběd 2 Krůtí maso na způsob bažanta, brambory vařené, červená řepa 23 .05. 2024 C Polévka Celerová C Oběd 1 Lasagne C Oběd 2 Vepřové na houbách,bulgur 24 .05. 2024 C Polévka Fazolová se zeleninou C Oběd 1 Hovězí guláš, houskové knedlíky C Oběd 2 Omáčka koprová, vejce vařené, brambory vařené 27 .05. 2024 C Polévka Vločková s bramborami a zeleninou C Oběd 1 Čočka na kyselo, párek, zelný salát C Oběd 2 Krůtí nudličky s pórkem, dušená rýže 28 .05. 2024 C Polévka Mrkvová C Oběd 1 Kuře pečené, brambory vařené, zeleninová obloha C Oběd 2 Špaldové nudle zapečené s brokolicí a šunkou, zeleninová obloha 29 .05. 2024 C Polévka Z fazolových lusků C Oběd 1 Bramborové šišky s mákem a cukrem, kompot C Oběd 2 Obalovaná treska, brambory vařené, kompot 30 .05. 2024 C Polévka S krupicovými knedlíčky C Oběd 1 Špagety s rajčatovou omáčkou a bazalkou, strouhaný sýr C Oběd 2 Musaka z mletého masa (masový nákyp s bramborami) 31 .05. 2024 C Polévka Hrachová C Oběd 1 Kuřecí řízek smažený, brambory vařené, mrkvový salát C Oběd 2 Fazolový hrnec, pečivo, mrkvový salát 03 .06. 2024 C Polévka Selská C Oběd 1 Těstoviny s brokolicí a sýrovou omáčkou C Oběd 2 Kuřecí řízek přírodní, zeleninová pohanka 04 .06. 2024 C Polévka Hrstková C Oběd 1 Sekaná pečeně, brambory vařené, zeleninová obloha C Oběd 2 Salát z těstovin s tuňákem a ajvarem 05 .06. 2024 C Polévka Květáková se sýrem C Oběd 1 Hovězí pečeně znojemská, dušená rýže C Oběd 2 Žemlovka s jablky a tvarohem 06 .06. 2024 C Polévka Brokolicová C Oběd 1 Nugety z tresky, brambory vařené, šopský salát C Oběd 2 Masové koule v rajčatové omáčce, dušená rýže 07 .06. 2024 C Polévka Krupicová s vejcem C Oběd 1 Moravský vrabec, bramborové knedlíky, zelí dušené červené C Oběd 2 Tarhoňa s míchanou zeleninou, červená řepa 10 .06. 2024 C Polévka S bylinkovými knedlíčky C Oběd 1 Boloňské špagety, strouhaný sýr C Oběd 2 Vepřová pečeně na celeru, brambory vařené, zeleninová obloha 11 .06. 2024 C Polévka Čočková C Oběd 1 Hovězí pečeně ruská, houskové knedlíky C Oběd 2 Kuřecí plátek s bylinkovou šťávou, čočka beluga s kořenovu zeleninou 12 .06. 2024 C Polévka Z rybího filé C Oběd 1 Vdolky s parádou, bílá káva C Oběd 2 Rizoto z pohanky a vepřového masa, strouhaný sýr, zeleninová obloha 13 .06. 2024 C Polévka Cibulová se sýrem C Oběd 1 Hrachová kaše, kapustové karbanátky s kuřecím masem, zeleninový salát C Oběd 2 Vepřové nudličky na kari, dušená rýže 14 .06. 2024 C Polévka Fazolová se zeleninou C Oběd 1 Kuřecí řízek přírodní, brambory vařené, dušená zelenina C Oběd 2 Mexické fazole, chléb 17 .06. 2024 C Polévka Slepičí s nudlemi C Oběd 1 Rizoto zeleninové, strouhaný sýr, červená řepa C Oběd 2 Kuře na paprice, semolinové těstoviny 18 .06. 2024 C Polévka Dýňová C Oběd 1 Salát z těstovin s tuňákem a zeleninou C Oběd 2 Kuřecí nudličky po srbsku, dušená rýže 19 .06. 2024 C Polévka Kapustová C Oběd 1 Kuřecí řízek smažený, brambory vařené, okurkový salát, C Oběd 2 Maďarské fazole s krůtím masem, chléb 20 .06. 2024 C Polévka Květáková C Oběd 1 Svíčková na smetaně, houskové knedlíky C Oběd 2 Vepřové na kmíně, brambory vařené 21 .06. 2024 C Polévka Pórková C Oběd 1 Lasagne C Oběd 2 Hovězí maso vařené, brambory vařené, míchaná zelenina dušená 24 .06. 2024 C Polévka S krupicovými knedlíčky C Oběd 1 Kuřecí maso po čínsku,dušená rýže C Oběd 2 Kuřecí plátek s bylinkovou šťávou, pyré z červené čočky 25 .06. 2024 C Polévka Špenátová C Oběd 1 Knedlíky kynuté, s jahodami a malinami, zakysanou smetanou a strouhaným tvarohem C Oběd 2 Vepřové na houbách, bulgur 26 .06. 2024 C Polévka Česneková C Oběd 1 Bramborový guláš, chléb C Oběd 2 Masové kuličky s bylinkovým přelivem a brusinkami, brambory vařené 27 .06. 2024 C Polévka Bramborová C Oběd 1 Vepřové plátky v hořčici, brambory vařené, kompot C Oběd 2 Květákový mozeček, brambory vařené, kompot 28 .06. 2024 C Polévka Zeleninová C Oběd 1 Míchané těstoviny s uzeným masem, kyselá okurka C Oběd 2 Oběd 2

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU. Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.



INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU
1. Obiloviny obsahující lepek - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2. Korýši - a výrobky z nich
3. Vejce - a výrobky z nich
4. Ryby - a výrobky z nich
5. Podzemnice Olejná (arašídy) - a výrobky z ní
6. Sójové boby (sója) - a výrobky z nich
7. Mléko - a výrobky z něj
8. Skořápkové plody - mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
9. Celer - a výrobky z něj
10. Hořčice - a výrobky z ní
11. Sezamová semena (sezam) - a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany - v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13. Vlčí bob (lupina) - a výrobky z něj
14. Měkkýši - a výrobky z nich

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů. Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám. Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.

Zásady pestrosti jídelníčku

Při přípravě pokrmů ve školních jídelnách je povinností dodržování pestrosti jídelníčků pro strávníky školních jídelen. Dodržování pestrosti jídelníčků podléhá kontrole České školní inspekce, dále Krajské hygienické stanice.

Doporučená pestrost jídelníčku v měsíci:

  • Polévky: zeleninové 12x
  • luštěninové 4x
  • preferování obilných zavářek (jáhly, krupky, pohanka, kuskus, bulgur)
  • Hlavní jídla: ryby 2x
  • vepřové maso 4x
  • sladké pokrmy 2x
  • bezmasé pokrmy 4x
  • drůbeží maso 4x
  • hovězí a ostatní maso 4x
  • Přílohy: houskové knedlíky  max. 2x (snaha o snížení nabídky knedlíků z bílé mouky)
  • obiloviny 7x (těstoviny, rýže, kuskus, bulgur, jáhly)
  • brambory 8x ( vařené brambory, br. kaše, br. knedlíky)
  • luštěniny 2x
  • tepelně upravená zelenina 4x (přílohová zelenina, dušené zelí, špenát)
  • Denně podávat strávníkům ovoce nebo zeleninu
  • Vyvarovat se podávání uzenin
  • Nabízet alespoň jeden nesladký, mléčný a sladký nápoj